Construction

Foundation and basement
The buildings are built on pile foundation, underground parking portion is made of monolithic reinforced concrete. The outer wall of the basement is made of solid watertight (with additives) reinforced concrete with a thickness of 200mm, which is rigidly and watertightly connected to the watertight concrete floor slab. Ceiling insulation layer of the basement has a thickness of 400mm

Outer walls
The outer walls are mostly made of one-layered, partly three-layered (sandwich), precast reinforced concrete panels. 1-layered outer walls are insulated and finished with plaster. Plastered walls are insulated with 270mm and 3-layered walls with 150mm.

Internal walls
Internal load-bearing walls and walls between the apartments are made of 1-layered 200mm thick reinforced concrete panels. Interior walls of the apartments are made of plasterboard on metal frames with mineral wool insulation.

Ceilings
Ceilings are made of prestressed hollow panels with a thickness of 265mm. Floor layers on the ceiling panels are: flooring (parquet), 70mm reinforced concrete slab, 50mm step noise insulation.

Balconies
The building has several types of balconies. The first type of balconies have steel construction. Terrace boards are used as the balcony floor, under which there is a 21mm waterproof plywood inclined plane, which is covered with hydro insulation. The second type of balconies have laminated wood beams and frames made of poles as carriers, which are supported by the basement ceiling. Balcony slab is made of cross-laminated wood with a thickness of 60mm, which is covered with PVC hydro insulation. House 43 has this type of balconies. The third type of balconies have cantilever frames made of laminated wood beams and poles as carriers, which are attached to the walls of the building using hot-dip galvanized steel parts. Balcony floor layers are the same as those of house 43. House 47 has this type of balconies.

Terraces
Terraces are built on the protrusion of the car park roof on the ground floor level. Terraces are approximately at a 1.6m height from the courtyard and have a metal barrier. Terraces are partly covered by the balcony constructions that partition the facade on the courtyard side.

Roof slab
Prefabricated hollow core panels are used as roofing bearing structure. Minimum 350mm of EPS60 is installed on the roof, plus the layer required for inclinations. 2-layer bitumen roll material is used for roofing..

Windows
Ground floor large usability doors are aluminum profile doors. Also, large windows without partitions in the commercial area are intended to have metal frames. Energy-saving three-layered PVC windows and window sills are installed for the apartments.

Doors
Stairwell doors have glazed aluminum frames.

Security
Stairwell entrances are equipped with an access control system with a chip. Front doors have phono locks. Entrance to the garage is opened with a mobile phone.

Elevator
Each stairway has an elevator, which can also be used to access the basement.

Heating
The building heat supply is based on district heating. Living quarters and common rooms are heated with thermostatic radiators. Wet areas have underfloor heating.

Meters
Remotely read meters are used to measure water and electricity consumption.

Ventilation
Each apartment has its own individual ventilation unit. Each room has a fresh air inlet. Outlet in the washroom and hood exhaust readiness in the kitchen.

Electricity
Electricity meters of the apartments are located in the switchboard rooms in the basement (storage room electricity consumption is also measured). The switchboard of the apartment is located in the apartment. Sockets and switches are installed.

Low current
The apartment has optical communication cables. Each TV viewing location has data connectors. Rooms are equipped with a computer network connector near the desk, except for the master bedroom.

Energy efficiency
Energy label B, based on energy calculations.

Architecture

he winning project of the 2015 architectural competition was "Three" by OÜ Kauss Arhitektuur which later developed into a residential complex Three Brothers in cooperation with the designers from Tuumik Stuudio OÜ .

When planning the architectural solution of the Three Brothers, architects aimed to create a comprehensive and varied architectural ensemble, where building volumes are articulated on a smaller scale, as it is characteristic to Tartu. Based on the ideas of the planning, a multi-planar courtyard was designed as well as a small bordering bridge, which adds to the privacy of the courtyard and also enriches the entire atmosphere of the quarter. Apartments and balconies have good views of the courtyard, and vice versa, to create a cozy and safe courtyard. The goal was to create the best possible solutions for functional apartments and provide a variety of solutions.

Architect Urmo Mets from Kauss Arhitektuur OÜ comments: "We believe that after the completion of the buildings in the Fortuuna quarter we can find an exciting milieu which brings Ülejõe areas cognitively closer to the city center, and which' attractive light traffic within the quarter provides exciting trajectories to other people who are passing through the area."

As an innovative choice, the entire design was carried out following the BIM (Building Information Modeling) system. In case of BIM, the design time is considerably higher, but this is well compensated by saving time later during the documenting and construction process. It is always easier to eliminate a variety of problems "on paper", and BIM will ensure that there will be no problems during the construction, which in case of conventional design methods might occur on the construction site. The biggest winner is the end customer who gets a well-designed and planned, high quality home.

 

Contact us!

Sandra Metsa
Sandra Metsa
+372 5667 5713
Kristo Kivisalu
Kristo Kivisalu
+372 5373 3475